Om oss

Redan år 1870 startade Emil Bräutigam företaget Bräutigams. Emil föddes 1837 och kom från den lilla staden Sömmerda i landskapet Thüringen i Tyskland. Redan som sjuåring, år 1845, började han att arbeta i ett litet bageri i staden. Han hade långa arbetsdagar – ibland arbetade han från klockan två på morgonen till sent på kvällen. Redan som sjuttonåring avlade Emil gesällprovet. Då han hade ett stort intresse för konditoriyrket arbetade han sedan volontärt för att lära sig hos en framstående konditor i ett och ett halvt år. Detta kostade honom 100 preussiska thaler (vilket var resterna av hans fädernes arv). Därefter arbetade han på olika karamellfabriker och konditorier i hela Tyskland. Efter att ha arbetat i Hamburg fick han erbjudande om anställning som verkmästare på C. Nissens karamellfabrik i Göteborg år 1867.
Emil flyttade till Sverige och Göteborg och träffade där sin blivande fru året därpå. År 1870 blev han, som det står i livsbiografin, "sin egen" och startade Bräutigams marsipan- och karamellfabrik på Skolgatan i stadsdelen Haga. Det började med fem skålpund socker som han kokade till karamell och sålde. För pengarna han tjänade köpte han råvaror till nya karameller och sålde också dessa. Snart blev Bräutigams känt för sin höga kvalitet och verksamheten blev större och flyttade vidare. Trädgårdsgatan var första anhalten och därefer flyttade företaget vidare till Vallgatan och till sist, år 1898, till Östra Hamngatan 37. År 1905 tog sonen Carl Bräutigam över ett väletablerat konditori med många anställda och en stor kundkrets. Carl fortsatte i Emils anda och vidarutvecklade företaget. Den idag kända Gustaf Adolfsbakelsen gjordes första gången 1905 av just Carl till minne av staden Göteborgs grundare Gustav II Adolfs död. År 1911 blev företaget kunglig hovleverantör av en tysk spettekaka. I över 50 år levererade Bräutigams denna spettekaka till hovet. 1916 inköptes Skandias varuhus på andra sidan gatan på adressen Östra Hamngatan 50B. I två år byggdes fastigheten om för att inhysa konditorirörelsen.
Carl G Bräutigam hade förmånen att år 1933 endast 25 år gammal överta ett konditori som var vida berömt för sin marsipan, sina tårtor och sina bakverk. Några talande siffror över produktionen år 1936 visar att det tillverkades 8000 Gustaf Adolfsbakelser på en dag. Man gjorde slut på 200 drittlar smör och 65 balar mandel på ett år. Carl drev företaget framgångsrikt i 40 år.
Fjärde generationen Jan Bräutigam övertog konditorirörelsen 1973. Efter utbildning och arbetspraktik på bland annat Niederegger i Tyskland var han mogen att ta över företaget. Jan införde självservering och gjorde ombyggnader i affärsplanet. Redan i början visade sig detta vara mycket framgångsrikt och företaget blomstrade fram till 1988 då Bräutigams började känna av att centrum avfolkades på dagarna. Parkeringsplatser togs bort utanför caféet, vilket gjorde att försäljningen av tårtor försämrades drastiskt. I fem år brottades företaget med allt sämre försäljning och trots ombyggnader och rationaliseringar lyckades man inte att vända den negativa trenden. Beslutet togs att avveckla caféet och istället valde man att hyra ut lokalerna, som Bräutigams förfogade över, till den Irländska musikpuben The Dubliner.
Efter nedläggningen av konditorirörelsen 1993 för idag femte generationen Peter Bräutigam traditionerna vidare med tillverkning av marsipan, choklad och glass. Peter, som är utbildad inom konditorirörelsen samt skolad i Schweiz, har idag hand om produktionen tillsammans med sin son Emil. Tillverkningen sker i Fjärås som ligger cirka fyra mil söder om Göteborg. Idag, drygt 150 år sedan företaget grundades, verkar Bräutigams fortfarande enligt mottot "endast det bästa för kunden".